Sinds kort hangt er een AED bij Slagerij Dennis van de Ven. En dat is belangrijk! Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel Nederlanders niet weten waar dichtstbijzijnde AED hangt.
De kennis en beschikbaarheid van AED’s (reanimatieapparaten) is onvoldoende, blijkt uit een peiling van de Hartstichting. Voor optimale hulp bij een hartstilstand zijn er ongeveer 30.000 AED’s nodig in Nederland. Deze moeten ook 24 uur per dag beschikbaar zijn.
Op dit moment zijn er echter nog maar 15.000 geregistreerde AED’s. Met de komst van de AED bij Slagerij Dennis van de Ven is er in ieder geval een nieuw punt bij.
Het doel van de Hartstichting is duidelijk. Meer AED’s in de buurt betekent namelijk dat er meer levens kunnen worden gered.
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, vertelt: “De inzet van een AED tijdens een reanimatie vergroot de overlevingskansen aanzienlijk. Het is van groot belang dat we weten waar de AED’s hangen, zodat ze kunnen worden gebruikt door omstanders en burgerhulpverleners bij een hartstilstand. Het kan niet zo zijn dat we er veel hebben hangen in het land, maar omdat we niet precies in kaart hebben waar ze hangen, ze niet kunnen worden ingezet. We vragen mensen dus hun AED aan te melden bij HartslagNu of als ze zelf hun buurt, bedrijf of school veiliger willen maken er samen een aan te schaffen via BuurtAED. Met circa 30.000 AED’s en 170.000 burgerhulpverleners, verspreid over heel Nederland, verwachten wij jaarlijks 2.500 levens te kunnen redden.”
Afgelopen maand zijn in wijk Plein twee succesvolle acties geweest met betrekking tot het plaatsen van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Zowel in de Van Beethovenstraat als bij Slagerij Dennis van de Ven hangt een AED aan de buitenmuur.
Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van elektrische schokken. Het Rode Kruis vindt dat in woonwijken te weinig AED's dag en nacht bereikbaar zijn. Terwijl juist daar de meeste hartstilstanden zijn. "Een AED in de buurt kan van levensbelang zijn", vertelt voorzitter van Wijkraad Plein Wim van der Rijt. Samen met wijkbewoner Wilbert van Helvoort en slager Dennis van de Ven heeft hij het initiatief tot aanschaf van de AED's opgepakt. "Wilbert van Helvoort heeft een inzamelingsactie in de buurt georganiseerd en zo het aanschafbedrag van 1550,- euro bij elkaar gekregen. Dennis van de Ven heeft de investering vanuit zijn bedrijf gedaan.
Deze actie kan alleen maar worden gestimuleerd. In Schijndel hangen nog steeds veel AED's die niet zijn aangesloten bij het Rode Kruis. Daar zou verandering in moeten komen. Ook hangen veel apparaten in winkels of andere gebouwen die niet dag en nacht bereikbaar zijn. Met meer AED's in de buurt kunnen meer levens worden gered. Reanimeren is zwaar werk, wanneer een AED het van je kan overnemen is de kans om iemands leven te reden vele malen groter. AED's die zijn aangemeld bij het Rode Kruis worden regelmatig gecontroleerd, sowieso nadat ze een keer gebruikt zijn. Middels een eenvoudige uitleg bij het apparaat kan eigenlijk iedereen een AED bedienen. Je kunt niets verkeerd doen, wanneer je niets doet, gaat degene met een hartstilstand zeker dood."
Bron: MooiSchijndel - Editie Week 41, 2018