BBQ'en in de winter

De barbecue is een typisch zomerverschijnsel volgens velen…maar er zijn steeds meer doorgewinterde barbecueliefhebbers die weer en wind doorstaan voor een heerlijk stukje vlees. Barbecueën kan immers ook prima in de herfst en winter! Zeker met de temperaturen van deze winter is het geen kunst om in januari en februari te genieten van een heerlijke barbecue maaltijd. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Slagerij Dennis van de Ven zet graag wat tips voor u op een rijtje:

De barbecue

Niet iedere barbecue leent zich voor een winterse barbecue. Zeker wanneer het koud is zullen de goedkopere barbecues niet optimaal presteren. De buitentemperatuur dringt namelijk door het dunne materiaal. Een echte winter barbecueër is het dus belangrijk om een stevige barbecue of buitenkeuken te hebben die zorgt dat wind en kou geen vat krijgen op het vlees. Door de kou duurt het langer voordat deze goed warm is. Zorg daarom voor voldoende gas of kolen.


Waar kunt u de barbecue het beste plaatsen?

Het is belangrijk om de barbecue uit de wind te houden. Normaal gesproken zorgt de warmte van de barbecue voor de isolatie in de barbecue zelf. Maar wanneer er een constante koude wind op de barbecue staat is dit effect weg. Een barbecue in de winter kan daarom ook wel twee tot drie keer langer duren. Maakt u gebruik van een gasbarbecue? Let dan ook op met wind. Wanneer het te hard waait kan de vlam uitwaaien. Het gas kan zich dan onder de deksel ophopen. Als de vlam is uitgewaaid, steek hem dan nooit meteen weer aan in verband met het gevaar op vonkontsteking. Vaak biedt een schutting of muurtje een ideale locatie om uit de wind te staan. Maar let op dat de barbecue niet té dicht tegen het hout of een regenpijp van plastic staat. 

Licht

In de winter zijn de dagen kort. Licht is dus van groot belang voor het barbecueën. Sfeerlicht van een paar fakkels of vuurkorven is misschien gezellig, maar onvoldoende om veilig te barbecueën en te zien of het vlees goed gaar is. 

Houd de deksel gesloten

Logisch misschien, maar het openen van de deksel zorgt voor veel warmteverlies. Probeer dit te voorkomen, een winter barbecue duurt immers al langer! 

Ga voor een simpel gerecht en vlees van de beste kwaliteit

Als het koud is en u geen zin hebt om lang in de kou te staan, kies dan voor vlees dat niet al te dik is. Wij adviseren om de gerechten simpel, maar lekker te houden. Dit bereikt u natuurlijk het gemakkelijkst door te kiezen voor vlees van de allerbeste kwaliteit. Bij Slagerij Dennis van de Ven helpen we u graag met het uitkiezen van geschikt vlees.