Fan van gourmetten? Je bent niet alleen!

Tijdens de feestdagen (denk aan Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw) verzamelen veel Nederlanders zich rond het gourmetstel. 

Maar liefst één op de drie Nederlanders zal tijdens de feestdagen eindeloos tafelen door gezellig te gaan gourmetten. Maar waarom is deze vorm van tafelen eigenlijk voornamelijk in Nederland populair?

Gourmetten tijdens de feestdagen

Het is pas oktober, maar toch beginnen sommige mensen al voorzichtig na te denken over het kerstdiner. Natuurlijk kunt u iets speciaals op tafel zetten, maar vaak bent u dan vooral in de keuken bezig en kunt u niet bij uw gezelschap aan tafel zitten. 

Bij veel mensen bestaat het menu voor de feestdagen daarom uit kleine biefstukjes, een varkenshaasje, stukjes kipfilet, stokbrood met kruidenboter en lekkere sauzen. Juist: er wordt gegourmet!

Waar komt de gourmet-traditie vandaan?

De gourmet-traditie hebben we eigenlijk te danken aan twee koks. Huub Oudshoorn en Ton Boer maakten gourmetten groots in Nederland. De twee mannen reisden in de jaren zeventig door het hele land om gourmetdemonstraties te geven. Destijds was kaasfonduen erg populair. Naast vlees zijn we in Nederland dol op zuivel, dus de Zwitserse traditie kon ook hier rekenen op veel liefhebbers. Een belangenvereniging voor slagers (die inmiddels niet meer bestaat) wilde daar graag op inspelen door iets te verzinnen om vlees weer in de spotlights te zetten.

Drukbezochte presentaties

Oudshoorn en Boer trokken het land in met het gourmetstel. Ze lieten zien hoe kleine vleeshapjes bereid konden worden op de hete plaat. Die kleine stukjes vlees lieten ze door de plaatselijke slagers maken. Tijdens hun presentaties zaten er soms wel honderdtwintig mensen in de zaal.

Ongekend succes

De presentaties hadden zoveel succes, dat ze inmiddels helemaal niet meer nodig zijn. Meer dan dertig procent van de Nederlanders kiest met Kerst voor gourmet. Volgens Huub Oudshoorn en Ton Boer zit het succes van gourmetten in een paar dingen:

  • Het is typisch Nederlands! Gemak wordt gecombineerd met gezelligheid.
  • Het is lekker.
  • Iedereen kiest uit wat hij/zij lekker vindt. Zo is er voor ieder wat wils.

Gourmetschotel van de ambachtelijke slager

 "De uitvinders van gourmet vinden dat een écht lekker gourmetschotel alleen verkrijgbaar is bij de ambachtelijke slager. Bij Slagerij Dennis van de Ven zijn we het natuurlijk roerend met de mannen eens! Kant-en-klare gourmetschotels uit de supermarkt zijn minder qua kwaliteit...en dat proef je!"

De lekkerste gourmetschotels van Schijndel

De lekkerste gourmetschotels van Schijndel koopt u natuurlijk bij Slagerij Dennis van de Ven. Kies voor een gourmetschotel met alleen vlees of kies voor een compleet pakket. 

Bestel de gourmetschotel alvast gemakkelijk online, haal ´m op in de winkel en geniet tijdens de feestdagen van een heerlijk ontspannen avond.

Gourmetschotel

Gourmetten betekent niet alleen een goed diner, maar ook meer genieten van uw gezelschap. Door te gourmetten brengt u namelijk meer tijd door met uw gasten in plaats van in de keuken. Als iedereen aan tafel gaat kunnen de pannetjes verdeeld worden en kan het echte gourmetten beginnen! Benieuwd hoe uw tafel eruit ziet?

Onze gourmetschotels onderscheiden zich door het vlees. Dat is namelijk van hoge kwaliteit. Van een ouderwets lekker biefstukje tot de verrassende Brabantse schijf. Wij rekenen 325 gram vlees per persoon: biefstuk, baconvinkje, varkensoester, brabantse schijf, kipfilet, pepersteak, roerbakvlees en saté.

Gourmetschotel compleet


Upgrade je gourmetschotel! Minimaal 3 dagen van te voren bestellen. Maak uw gourmet compleet, zodat u helemaal geen omkijken meer heeft naar uw heerlijke avondje. U hoeft alleen te zorgen voor de pannetjes. Buiten de vleesschotel die u van ons gewend bent krijgt u nu nog meer: 

Biefstuk, baconvinkje, varkensoester, Brabantse schijf, kipfilet, pepersteak, roerbakvlees, saté vlees, eieren, gesneden ui, paprika en champignons, krielaardappeltjes, huzaren- en aardappelsalade, vruchtensalade, twee verschillende soorten rauwkost, afbak stokbrood, kruidenboter, bakboter en verschillende sausjes.