Onlangs heeft een proeverij plaatsgevonden voor het kiezen van de lekkerste Brabantse aspergeham. De ham van Slagerij Dennis van de Ven had een finaleplek!
De proeverij van de hammen vond al eerder plaats, maar op 19 februari werd de winnaar bekend gemaakt. En vakmatige en deskundige jury heeft alle ingezonden hammen blind geproefd en beoordeeld.
Ook de Telegraaf berichtte over de eerste bijeenkomst van het Brabantse Asperge Genootschap:
“Het aspergeseizoen laat nog op zich wachten maar in het Brabantse Sint-Oederode werden de voorbereidingen op de nieuwe oogst al getroffen. In restaurant De Rooise Boerderij werden de aspergewijn en de aspergeham voor het jaar 2018 uitgekozen.
Dat gebeurde door het Brabants Asperge Genootschap dat precies 25 jaar geleden werd opgericht in hetzelfde etablissement. „De oprichters, onder wie enkele restaurateurs, vonden dat de Brabantse asperge meer op de kaart moest worden gezet”, vertelde voorzitter Chris Dekkers. „De consument dacht in die tijd namelijk dat asperges voornamelijk uit Limburg kwamen.”
Eigenaar Jan van de Moosdijk van De Rooise Boerderij voegde er chauvinistisch aan toe: „En dat terwijl Brabantse asperges het allerlekkerst zijn. Door de Brabantse zandgrond wordt het grondwater gefilterd en is het het zuiverste van Nederland. En dat proef je aan de asperges.”
Met een aspergediner, dat dit jaar vanwege het jubileum extra feestelijk wordt, aan het begin van het seizoen en tal van andere activiteiten, zoals een aspergekookwedstrijd op een ROC-koksschool, timmert het genootschap aardig aan de weg. Het heeft zelfs een aspergemaaltijd met asielzoekers georganiseerd. „Sommigen vonden de asperges maar rare apparaten”, aldus Dekkers. Ook heeft de club enkele bekende ambassadeurs, zoals voormalig VDL-baas Wim van der Leegte en commissaris van de koning in Brabant, Wim van de Donk. „Zij steken bijvoorbeeld de eerste asperges.”
Bestuurslid Lidy Huijbers heeft zelf een aspergekwekerij in Mierlo. „We hopen ze al voor Pasen op 1 april te kunnen leveren”, zei ze. „We hebben verwarmde slangen onder het veld.” Ze deelde mee dat ze haar producten boven de rivieren moeilijk afgezet krijgt. „Asperges zijn daar niet ingeburgerd. Wel in restaurants maar niet bij de mensen thuis.” Dat komt volgens haar omdat de supermarkten het witte goud verkeerd neerzetten. „Buiten de koeling. En ze worden ook niet natgehouden. Zo drogen ze uit.”
Tijdens deze avond werden niet alleen de beste aspergehammen bekend gemaakt. Bij asperges hoort namelijk wijn! De winnende aspergewijn van 2018 is een Müller-Thurgau. Volgens wijnimporteur Martijn Berkhout passen Italiaanse wijnen uit de regio Veneto en uit de Duitse Elzas goed pas asperges, omdat ze niet zo droog zijn.
Benieuwd naar onze aspergeham? Vraag ernaar in de slagerij!
Bron: Stan Huygens Journaal, De Telegraaf. Woensdag 21 februari 2018.