In de spotlight: worst!

Hebben jullie wel eens een worst uit onze eigen worstenmakerij meegenomen na een bezoekje aan Slagerij Dennis van de Ven? Hier zijn we altijd bezig met het verbeteren en verfijnen van de smaak. Natuurlijk is het echte recept van de worst het geheim van de slager, maar we willen wel wat meer informatie over de lekkere Nederlandse worst prijsgeven.

Geschiedenis van de droge worst

Vroeger maakte men droge worst omdat deze langer houdbaar was. Gemakkelijk tijdens de lange en koude wintermaanden dus! Vandaag de dag is het drogen om die reden niet meer nodig, maar de worsten zijn nog steeds even lekker.

Hoe worden ze gemaakt?

Droge worst wordt vaak gemaakt van varkensschouder en spek. Eerst wordt het vlees op temperatuur gebracht om het malen  gemakkelijk te maken. Vervolgens worden natuurlijk de kruiden en entcultuur toegevoegd zodat er fermentatie ontstaat. Alleen zo kan de worst lekker lang bewaard worden. Als het vlees in een poreuze darm is gestopt en in een pekelbad heeft gelegen, kan het eindelijk gerookt worden. Dat is het moment waarop het vlees zijn unieke
smaak krijgt. Bij Slagerij Dennis van de Ven roken we de worsten boven een bedje van beuken- en eikensnippers. In de klimaatkamer kunnen de worsten drogen en na een tijdje zijn ze klaar om opgegeten te worden. De spikkeltjes die in de worst te zien zijn ontstaan doordat het vlees wordt fijngesneden.

Kom proeven!

Zin gekregen in een lekker stukje ambachtelijke worst uit onze veertig jaar oude rokerij? Kom dan snel eens langs!