Vlees is lekker en goed voor de mens

Uit: DeMooiSchijndelKrant, editie week 40, 2 oktober 2019

Ambachtelijke Slagerij Dennis van de Ven staat in Schijndel (en daar omheen) bekend als slager waar je kwaliteitsvlees koopt. Een eerlijk stukje vlees zonder al te veel poespas. De runderen die uiteindelijk als panklare lapjes bij ‘Slagertje Ven’ over de toonbank gaan hebben een goed leven gehad, lekker grazend in de wei en op stal bij een boer in de buurt. 

Voor dingen als kant-en-klaarmaaltijden moet je bij Dennis niet zijn. “We maken hooguit was nasi, bami en een soepje. Verder moeten de mensen lekker zelf hun eten bereiden, ik ben geen cateringbedrijf”, aldus de goedlachse slager. “En dat is ook het geval met vleesvervangende producten, dat is niets voor mij. Ik wil gewoon vlees verkopen, dat is mijn vak, daar ben ik in gespecialiseerd. De trend om hybride vlees (half vlees en half vegetarisch) te eten zal best oké zijn, maar ik zie dan liever dat mensen een wat kleiner stukje vlees eten als ze de vleesconsumptie terug willen dringen. Natuurlijk, het produceren van rundvlees is belastend voor het milieu, maar dat is een vliegreis ook en wat denk je van al die auto’s waarin vaak maar één persoon zit. Kortom, ik wil uitdragen dat vlees lekker is en gezond. Het bevat veel eiwitten en ijzer, het geeft je kracht. Eet desnoods een dag minder vlees maar ga op de dagen dat je wél voor vlees gaat, voor een lekker stukje.”

Volgens Van de Ven zit er een wezenlijk verschil tussen vlees wat geïmporteerd is uit het buitenland en vlees waarvan de herkomst te herleiden is. “Het rundvlees wat bij ons in de winkel verkocht wordt komt van de Wijbossche koeien, altijd vrouwelijk vee. De koeien grazen vier tot vijf jaar in de wei bij Geert Heesakkers. We laten hen een keer kalveren, dan krijgen ze wat meer vlees op hun botten. Ze krijgen wat bredere dijen en heupen, ze ‘dijen’ dus letterlijk wat uit. Vervolgens gaan ze nog honderd dagen de stal in om ze af te mesten. Veel eten en weinig bewegen resulteert in vetontwikkeling, wat de smaak van het vlees ten goede komt. Bij de slacht wegen de koeien ruim vijfhonderd kilo. De koeien worden geslacht bij Cooijmans in Den Dungen, elke week wordt een hele koe afgeleverd, met de kerst zijn er dat nog een paar meer. 

Willems Vlees uit Druten levert elke week twaalf hele varkens.” Ambachtelijke slagerij Dennis van de Ven staat ook bekend om zijn gehakt en verse worst. Het is nog volgens recept van Dennis zijn voorganger Gebroeders van der Steen. Daar heeft Van de Ven het slagersvak geleerd en het recept is bij hem bekend.

“Naast rund- en varkensvlees verkopen we, in wat mindere mate, lamsvlees en kip. Er gaat hier wekelijks heel wat over de toonbank. We hebben een transparante manier van werken, de klant heeft goed zicht op de slagerij. En omgekeerd kijken de medewerkers ook de winkel in. Omdat we zoveel zelf doen, uitbenen, ontvliezen en snijden, is er altijd volop bedrijvigheid. Onze klanten zijn van het trouwe soort, ze komen terug voor de kwaliteit die we leveren.

Onze toppers