Gourmet fan opgelet: wist u dit al over gourmetten?

Het is weer herfst: het seizoen waarin de dagen korter worden en de temperatuur daalt. De BBQ verdwijnt bij veel mensen weer tot volgend jaar. Maar het gourmetstel…dat mag juist weer uit de kast gehaald worden!

In de herfst en winter vieren we Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Tijdens deze feestdagen zijn er veel mensen die ervoor kiezen om lekker te gaan gourmetten. Deze populaire manier van eten bereiden is niet weg te denken in menig Nederlands gezin.

Bent u ook zo’n fan van gezellig gourmetten? Dat zijn deze feitjes over gourmetten vast geen verrassing voor u!

Waarom is gourmetten zo populair in Nederland? De liefde voor gourmet is bij Nederlanders begonnen in de jaren zeventig. Toen werd een succesvolle marketingcampagne gelanceerd om het gourmetten te promoten. Onder het motto: “Gourmet, probeer ’t eens” wilde het Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf het destijds populaire kaasfonduen van de troon wilde stoten. Er werden zelfs gourmetparty’s georganiseerd door het hele land! Sindsdien zijn de feestdagen niet meer compleet zonder lekker te gourmetten.

Waar komt de naam toch vandaan?

Gourmetten is afgeleid uit het Frans. Gourmandises zijn exclusieve hapjes. Vergelijkbaar dus met de relatief kleine hoeveelheid die je in een pannetje klaarmaakt.

Wat kost het?

Gemiddeld geven Nederlanders 76 euro uit aan een avond gourmetten. Bij Slagerij Dennis van de Ven geniet u van een heerlijke gourmetschotel of steengrillschotel voor €7,98 per persoon (alleen vlees). Daarnaast hebben we een complete gourmetschotel of steengrillschotel met vlees, salades, brood en sauzen voor €17,98 per persoon.

Het nadeel van gourmetten?

Bestaan die dan!? Een onderzoek uit 2012 wees uit dat veel mensen vinden van wel. Ze ergeren zich aan de stank in hun kleding na een avond gourmetten. Het is bij gourmetten belangrijk om voldoende te ventileren.

Hoe vaak gourmetten we?

In Nederland gourmetten we graag. De helft van de Nederlanders haalt daarom minstens drie keer per jaar het gourmetstel voor de dag om te gourmetten.

Daar hoort een sausje bij!

Natuurlijk is uw gourmet niet compleet. Een grote Nederlandse sauzenfabrikant liet onderzoek doen naar de favoriete sauzen van Nederlands bij hun gourmet. Het resultaat? Knoflook staat op de eerste plaats, gevolgd door whisky-cocktailsaus en satésaus. Bij Slagerij Dennis van de Ven krijgt u ook drie heerlijke sauzen bij het gourmet-pakket Compleet.

Grootse kleine fans

Bij wie is gourmet het populairst? Kinderen natuurlijk! Lekker pannenkoeken bakken, zelf kiezen wat je klaarmaakt…voor kinderen is gourmetten één groot feest. Volwassenen geven vaak de voorkeur aan een ‘normaal’ meergangendiner.