Gourmet fan opgelet: wist u dit al over gourmetten?

Het is weer herfst: het seizoen waarin de dagen korter worden en de temperatuur daalt. De BBQ verdwijnt bij veel mensen weer tot volgend jaar. Maar het gourmetstel…dat mag juist weer uit de kast gehaald worden!

In de herfst en winter vieren we Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Tijdens deze feestdagen zijn er veel mensen die ervoor kiezen om lekker te gaan gourmetten. Deze populaire manier van eten bereiden is niet weg te denken in menig Nederlands gezin.

Bent u ook zo’n fan van gezellig gourmetten? Dat zijn deze feitjes over gourmetten vast geen verrassing voor u!

Waarom is gourmetten zo populair in Nederland? De liefde voor gourmet is bij Nederlanders begonnen in de jaren zeventig. Toen werd een succesvolle marketingcampagne gelanceerd om het gourmetten te promoten. Onder het motto: “Gourmet, probeer ’t eens” wilde het Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf het destijds populaire kaasfonduen van de troon wilde stoten. Er werden zelfs gourmetparty’s georganiseerd door het hele land! Sindsdien zijn de feestdagen niet meer compleet zonder lekker te gourmetten.

Waar komt de naam toch vandaan?

Gourmetten is afgeleid uit het Frans. Gourmandises zijn exclusieve hapjes. Vergelijkbaar dus met de relatief kleine hoeveelheid die je in een pannetje klaarmaakt.