Lekker kerstrecept: stoofpeertjes

Lekker kerstrecept: stoofpeertjes

De kooktijd van de stoofperen is erg afhankelijk van het ras en de afmeting. Houd dus goed in de gaten wanneer ze zacht zijn maar nog niet tot moes zijn gekookt.

Voor 8 personen

  • 8 stoofperen
  • 100 ml port
  • 100 g suiker
  • Rode wijn

Voorbereiding 

  • Schil de stoofperen en snijd het kontje eraf maar laat het steeltje zitten. Zet de peertjes rechtop in een passende pan en voeg de port en de suiker toe. Schenk er zoveel rode wijn bij tot de peertjes helemaal onder staan. 
  • Breng de peertjes op het fornuis aan de kook. Zet het vuur laag en kook de peertjes tot ze gaar en zacht zijn. Laat in het vocht afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Serveren

  • Verwarm de peertjes terwijl het vlees rust in het kookvocht (eventueel, zie tip). 
  • Haal de peertjes uit het vocht en zet op een schaal. Kook het vocht op medium-hoog vuur in tot een siroop en schenk voor serveren over de peertjes.
Tips

  • Voeg voor extra smaak een opengesneden vanillestokje of een kaneelstokje aan het kookvocht toe. 
  • Stoofpeertjes zijn zowel op kamertemperatuur, lauwwarm als warm erg lekker. Je hoeft ze dus niet perse op te warmen.