Lekker kerstrecept: tarte tartin

Voor 6 personen

  • 4 blaadjes bladerdeeg (of gebruik een rol vers bladerdeeg)
  • 10 kleine stevige zure appeltjes
  • 3 vijgen
  • 100 gram kleine voorgekookte kastanjes
  • 25 gram boter
  • 75 gram suiker
  • 100 gram pecannoten
  • 2 tl kardemompoeder

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190 °C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien (als je plakjes gebruikt). Schil en halveer intussen de appeltjes en verwijder het klokhuis. Was de vijgen en snijd ze in kwarten. Halveer de eventuele grotere kastanjes.

Bereiding

  • Verwarm de boter en de suiker in een ovenvaste koekenpan of ronde vorm (Ø 25 cm) op mediumlaag vuur op het fornuis. Wacht tot de boter en suiker zijn gesmolten en goudbruin kleuren. Neem de pan van het vuur en leg de gehalveerde appeltjes op de bolle kant in de pan of vorm. Leg de vijgenpartjes ertussen en vul de holtes op met de kastanjes. Bestrooi met de pecannoten en kardemompoeder. 
  • Leg de plakjes bladerdeeg (als je deze gebruikt) op elkaar, rol uit tot je er een cirkel van Ø 28 cm van kunt snijden en snijd de cirkel uit. Leg het bladerdeeg op de appeltjes en stop de rand van het deeg tussen de appeltjes en de rand van de pan of vorm. 
  • Bak de tarte tatin in ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Hij is klaar als de bodem lekker krokant is. Laat afkoelen en bewaar tot serveren afgedekt in de koelkast.

Serveren 

  • Neem de tarte tatin ca. 30 minuten voordat je hem op gaat warmen uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 °C. 
  • Zet de pan of vorm in de oven en verwarm ca. 10 minuten tot de tarte tatin lauw tot warm is Neem uit de oven en stort voorzichtig op een mooie snijplank, schaal of bord.